Via deze pagina kunt u de verschillende Duitse en (1) Nederlandse bunkers die zich op het Forteiland bevinden bekijken. De bunkers zijn in beheer bij de stichting WOVIJ en tijdens de publieksdagen te bezoeken. Zie het tabje ‘kaarten’ voor de locaties van de bunkers. Een document met de tekeningen van de bunkers is hier te downloaden.

Hieronder de bunkers op het Forteiland.

bunker 636 leistand, forteiland IJmuiden

Bunker type 636 leitstand. Slechts een klein stukje van deze bunker is ontsnapt aan de slopershamer. De (oude) foto’s staan op deze pagina.

bunker-m170-656 noord

Bunker type M170-656 (Noord). Deze bunker is bijna geheel afgebroken, wat er van rest ziet u op deze pagina.

bunker-m170-656 zuid

Bunker type M170-656 (zuid). Er zijn nog twee van deze bijzondere geschutbunkers op het eiland over. Meer informatie staat hier.

bunker-m170-656

Bunker type M170-656 (west). Er zijn nog twee van deze bijzondere geschutbunkers op het eiland over. Meer informatie staat hier.

bunker type 635, Forteiland IJmuiden

Bunker type 635. Meer over deze bijzondere bunker kunt u hier lezen. De bunker is te vinden aan de noordzijde van de puinberg.

bunker-brunnengalerie_6628

Brunengalerie. Deze bunker in de droge gracht van het fort is gebouwd als watervoorziening. Meer informatie staat hier.

bunkertype 668 sk, forteiland IJmuiden

Bunkertype 668 SK. Deze bijzondere bunker staat aan de oostzijde van het fort in de droge gracht.

tetraeder_6388

Tetraëder. Op het Forteiland staan een zestal van deze versperringen. Meer informatie over deze constructies staat hier.

loopgraaf_5996

Overdekte loopgraven. Westelijk van het fort kunnen de restanten van de overdekte loopgraven die op het Forteiland gebouwd zijn bezocht worden.  Meer informatie over de loopgraaf staat hier.

bunker-v191_5945

Bunker type V191 is gebouwd als dieptebommenwerper en staat op het zuidwestelijke deel van het Forteiland. De bunker staat regelmatig vol water vanwege de ligging op het talud van het eiland. De bunker is te bezoeken op de publieksdagen. Meer informatie over deze bunker staat hier.

bunkertype VF2a

Bunker type VF2a. Gelegen naast de V191 dieptebommenwerper op het westelijke deel van het eiland. Meer over dit personeelsverblijf kun je hier zien.

bunker S7 stekelvarken

Bunker type S7 stekelvarken. Dit is een Nederlands kazemat dat naast de dieptebommenwerper staat. Hier kunt u meer zien en lezen over deze bunker.

bunker-631_5971

Bunker type 631 staat op het westelijke deel van het forteiland. De bunker wordt de komende tijd gerestaureerd, onder leiding van de WOVIJ, door vrijwilligers. Meer informatie over deze bunker staat hier.

bunker-671_5856

Bunker type 671. Bij aankomst op het forteiland valt deze karakteristieke bunker van het type 671sk meteen op. Meer informatie over deze bunker staat hier.

bunker-644_5536

Bunker type 644. Een unieke bunker in originele staat.  Meer informatie over deze bunker staat hier.

bunker-drakentand_6324

Höckerhindernisse. Deze drakentand anti-tank versperring ligt op het meest westelijke deel van het Forteiland. De versperring is vrij te bezoeken tijdens de publieksdagen.
Meer over dit bouwwerk staat hier.

Via Google Maps zijn nog meer foto’s van de bunkers te bewonderen.