bunker 668 sk
Bouwnummer 5883

bunkertype 668 sk, forteiland IJmuiden

1 ingang met trap
2 gassluis
3 opslag of personeel (?)
4 nooduitgang


Deze bunker ligt in de droge gracht van het fort, maar is er niet op aangesloten. Wat bijzonder is aan deze bunker is het feit dat er twee etages zijn gebouwd. Dit in tegenstelling tot het standaard ontwerp dat kent slechts één laag kent. De muren van deze speciale en bijzondere bunker zijn met hun 2,10 meter dikte zwaarder uitgevoerd dan de standaardmaat van 1,50 meter. Wat verder zeer bijzonder is aan deze bunker is dat geen gebruik gemaakt is van gewapend beton, maar opgetrokken is formsteine. Dit zijn holle betonnen blokken die makkelijke gestapeld konden worden en vervolgens met cement en bewapening konden worden opgevuld. Deze bouwmethode omzeilt het probleem van het steeds schaarser wordende hout voor bekistingen.

Indeling van de bunker
De indeling van de bunker is verder niet bijzonder. Beide verdiepingen zijn identiek aan elkaar, met als uitzondering dat op de bovenste verdieping zich de ingang bevindt. Waar de bunker precies voor gebruikt werd is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de onderste verdieping als opslag heeft gediend, gelet op de afdrukken van de kasten die er ooit gestaan hebben. De bovenste verdieping was waarschijnlijk ook opslag, maar deze kan ook voor een ander doel gebruikt zijn. Op sommige tekeningen van het eiland staat de bunker aangegeven als verbandpost.

Huidige staat
Deze bunker is in goede staat en via een pad of trap bereikbaar en op eigen gelegenheid te bezoeken. Er loopt vanaf het weggetje op de oostzijde van het eiland een pad naar de ingang van de bunker. Vanaf het terras bij de pantsergallerij is de bunker via een trap ook te bereiken.

bunkertype 668 sk, forteiland IJmuiden

bunkertype 668bunkertype 668,

bunker type 668

bunkertype 668bunkertype 668

bunkertype 668bunkertype 668

bunkertype 668bunkertype 668