Bunker 631 – Schartenstand für Festungspak
bouwnummer 5761B

tekening-631Deze bunker ligt op het zuid-westelijke deel van het forteiland, recht achter de drakentanden. In de bunker stond een 4,7cm anti-tank geschut opgesteld.  Dit wapen is een Tsjechisch wapen dat na de annexatie van Tsjechië door de Duitser als standaard wapen in diverse bunkers is gebruikt. Dit geschut kon 20 schoten per minuut afvuren met een maximaal bereik van 5200m. De geschutsbunkers waren flankerend vurend uitgevoerd en konden feitelijk over het strand vuren om een landing te voorkomen.. Bij beschietingen van de bunker werd dit afgeweerd door de scherfmuur en de buitenwand, op het Kernwerk uitgevoerd in 3 meter beton. Dit exemplaar heeft een zeldzame pantserplaat waarachter het geschut stond opgesteld. De bunker was compleet zelfvoorzienend en de bemanning verbleef, sliep en at er (ruimte 4 op de plattegrond). In de bunker was ook een filterinstallatie aanwezig om tegen een eventuele gasaanval te kunnen optreden. In de ruimte voor de nabijheids verdediging stond een klein aggregaat als noodstroom voorziening. De bunker was aangesloten op het stroomnet. De Tobruk (7) kon worden uitgerust met een MG-34 of MG-42 machinegeweer.

Indeling van de bunker
Bij het betreden van de bunker via de ingang (1) kwam men eigenlijk meteen in de gassluis (ruimte 2) terecht. Deze gassluis was er vanwege de mogelijkheid op gasaanvallen. Hier kon men de gasdeur achter zich sluiten, indien nodig zichzelf ontsmetten en vervolgens verder de bunker betreden: links naar het manschappenverblijf of rechts naar de nabij verdediging. In de nabij verdedigingsruimte (ruimte 3) bevond zich het schietluik waarmee de omgeving van de ingang aan de buitenzijde kon worden verdedigd. Deze ruimte kon worden afgesloten met een 700 kilo wegende pantserdeur in het geval van een gasaanval. De volgende ruimte is het manschappenverblijf (ruimte 4). Voor de soldaten was dit de ruimte waar gegeten en geslapen kon worden. Elke soldaat had zijn eigen bed, stoel, en een bunkerkast voor zijn uitrusting en persoonlijke spullen. In de ruimte hing ook een bunkertelefoon waarmee de manschappen konden communiceren met de andere bunkers in de buurt. De ruimte hierna is de munitieruimte (ruimte 6). Dit is de ruimte alvorens je de geschutruimte binnen komt. Hier lag de munitie opgeslagen voor het kanon. De munitie is van het kaliber 4,7 cm. De munitieruimte kon zo’n 1000 stuks 4,7 cm granaten bergen, deze waren er in de typen pantser doorborend en explosief. Na de munitieruimte komt men in de geschutruimte (ruimte 8). In deze ruimte stond een 4,7 cm PAK (Panzer Abwehr  Kanone). De opening in de pantserplaat was de plek waarin het kanon in verankerd zat. Het schietgatpantser (Pakscharteneinsatz 770 P4) bestaat uit twee delen. Een stalen luik wat als het ware over de pantserplaat in het beton heen en weer schuift d.m.v. een contragewicht. Ruimte 7 is een waarnemingspost.

bewapening
De hoofdbewapening bestond uit een 4,7 cm K 36 (t) kanon (festungspak) dat 20 schoten per minuut af kon geven. Het coaxiaal machinegeweer was een MG 37 (t). De waarnemingspost kom worden uitgerust met een MG-34 of MG-32 machinegeweer.

Huidige staat:
In de bunker bevinden zich nog veel originele onderdelen. Op publieksdagen kunt u de bunker en de naast gelegen overdekte loopgraaf op eigen gelegenheid bezoeken.

bunker type 631