boeken, Kustartillerie embleem

De vrijwilligers van het Forteiland weten ondanks de drukke werkzaamheden op het fort ook nog boeken over het eiland te produceren. Hieronder staan de boeken die over het Forteiland bij IJmuiden geschreven zijn. De boeken zijn te bestellen via Corrie Haver en zijn te koop tijdens de publieksdagen op het eiland. De bestelling via e-mail: corrie.haver@xs4all.nl 


Leden Historische werkgroep fort IJmuiden;
Ton Kalkman†,
Ger van der Burg†,
Henk Haver
Henk Tol.

Publicaties Historische werkgroep fort IJmuiden:
Wachter tussen de pieren

luister het fort vertelt
Van Bolwerk tot Boegbeeld
125 jaar
“Fort IJmuiden en Hermann Gruson’s Pantserwerken”.
Fort bij IJmuiden


Fort bij IJmuiden, Henk Tol
Fort bij IJmuiden
Henk Tol
Een boek vol afbeeldingen en informatie over het Forteiland bij IJmuiden. Het boekje wordt alleen verkocht op het forteiland tijdens de publieksdagen en kost € 5,–

Het Fort verteld

“Luister, het fort vertelt”
door Ton Kalkman en Henk Haver
€ 9,– (exclusief verzendkosten).
Hierin staan de verhalen van de militairen die in de periode van 1938 tot 1940 bij het regiment kustartillerie (een onderdeel van de Marine) in het fort en de duinstellingen gediend hebben.

van Bolwerk tot Boegbeeld

“Van Bolwerk tot Boegbeeld”
door Henk Tol en Henk Haver
€ 13,– (exclusief verzendkosten).
De schrijvers vertellen de geschiedenis van het fort over de periode 1914 tot 2010 beschreven.

De wachter tussen de pieren

“De wachter tussen de pieren”
door Henk Tol en Ger van der Burg.
Dit boek is een beschrijving van de eerste periode van het fort (vanaf 1886) en de bewapening waarmee het fort was uitgerust.
Helaas is dit boek uitverkocht.
Misschien is er een boek te vinden in de antiquarische boekhandel of op internet.

boeken, 125 jaar fort IJmuiden
“125 jaar Fort IJmuiden en Hermann Gruso”
door Henk Tol
Helaas is dit boek uitverkocht.
Misschien is er een boek te vinden in de antiquarische boekhandel of op internet.

uitgegeven in april 2013. ISBN 9789462281004
Het boek was voor € 12,50 te koop op het Forteiland, maar is helaas uitverkocht. Hierboven is een uittreksel te downloaden.
Het boek is rijk geïllustreerd en in kleur, met de geschiedenis van de ondernemer en uitvinder Hermann Gruson met zijn bedrijf in Maagdenburg in Duitsland. De betrokkenheid van Nederlandse militairen, waaronder de latere generaal Snijders, tijdens de fabricage van de pantserdelen van de forten Hoek van Holland, Fort IJmuiden, Fort Harssens en fort Pampus rond 1884 wordt hierin beschreven. Het boek bevat doorsnede tekeningen van de geschutskoepels van de bovengenoemde forten, en een beschrijving van het gietproces van de pantserdelen en de materiaalstructuur hiervan.

Henk Tol
Is geboren te IJmuiden in maart 1943. Na de Ambachtsschool is hij bij Van Gelder gaan werken in een leertraject. Met het behaalde vakdiploma is hij gaan werken bij de Holland America line. Tijdens het varen voor deze maatschappij is Henk begonnen aan een HBO opleiding elektrotechniek en hij ronde deze studie af nadat hij in dienst was getreden van de PEN. Hij is actief op het Fort sinds 1998 als gids en lid van de historische werkgroep.

Henk Haver
Zoals beloofd, een klein verslag van mij omtrent mijn bezigheden op het forteiland. Ik was draglinemachinist bij Firma Piet Thijssen in IJmuiden. Op het forteiland heb ik twee jaar (in 1966 en 1967) zandauto’s geladen waardoor het eiland 2/3 kleiner geworden is. In 1999 ging ik met pensioen van Rijks Waterstaat. Kort hierna werd ik gevraagd om bij de historische werkgroep te komen en oud-militairen te interviewen. Daarvan zijn verhalen van hen opgenomen in het boekje: “Luister het Fort vertelt”.
Hartelijke groeten
Henk Haver